İş Hukuku Uzman Arabulucu
7036 Sayılık İş Mahkemeleri Kanunu ile değişen yargılama süreci ile bağlantılı olarak İş Hukuku Uzman Arabulucu olmak isteyenler ile ilgili yapılan çalışmalar gündeme gelmiştir. Genel Anlamda Arabuluculuk yapanlar İş Hukukunda çalışmak ve Arabuluculuk Merkezlerinden görev almak istediklerinde Uzmanlık eğitimi almak zorundadırlar. Eğitimi vermek için ise Arabuluculuk Daire Başkanlığından yetki alınması gerekmektedir. Genelde Üniversiteler ve Barolar tarafından eğitimler düzenlenmektedir. Bu eğitimlere katılımın ardından herhangi bir sınava katılmaksızın süreç tamamlanmaktadır. Sürecin ardından
İş Hukuku Uzman Arabulucu Nasıl Olunur
İş Hukuku Uzman Arabulucu olmak için öncelikle Genel Anlamda Arabuluculuk Siciline kayıtlı olmak gerekmektedir. Daha sonra İş Hukukunda Uzman Arabuluculuk eğitimi alınır. Eğitim sonunda devam durumuna göre gerekli belge düzenlenir ve takdim edilir. Hak kazanılan bu belge ile Daire Başkanlığına başvurularak gerekli işlemler tamamlanmaktadır. Ardından bu alanda Uyap Portal üzerinden gerekli işlemler yapılarak tercih edilen komisyon seçildiğinde görev alınması sağlanmaktadır. iş Hukuku alanında Merkezlerden görev alınabilmesi için uzman olunması şarttır. Aksi halde görev tevdi edilmeyecektir.
Eğitimde Hangi Dersler Verilmektedir
Eğitimde sekiz saat Teorik ve onaltı saat Pratik alanda çalışmalar yapılmaktadır. Teorik eğitimlerde öncelikle İş Hukukunun temel kavramları üzerine giriş eğitimi ile derse başlanmaktadır. Ardından çalışmanın temeli olan sözleşmelerin tanımlanması ve sözleşme türleri üzerine bilgilendirmeler yapılır. Kronolojik sıra takip edilerek daha sonra sözleşme ile işin başlamasının ardından işçinin ve işverenin birbirlerine olan yükümlülükler ve borçları hakkında eğitime devam edilir. Sonrasında ise işçinin alacak hakları, mesai, tatiller, yasal kesintiler ile ilgili gerekli bilgiler verildikten sonra sözleşmenin bitimi ve sonuçları incelenir. Şimdiye kadar bahsettiğimiz hususlar özellikle küçük ve orta ölçekli işyerlerinde yapılan çalışmalara ilişkin olup daha büyük büyük ölçekli ve sendikal faaliyetlerin olduğu işyerlerinde çalışan işçiler için de yine gerekli çalışmalar yapılmaktadır. Tüm bunların yanı sıra belirli kapasitede çalışan işyerlerinde karşılaşılan işe iade konuları da eğitimin ayrılmaz parçasıdır.
Uygulama eğitiminde ise tazminat, ücret, işe iade gibi konular üzerine bir senaryo oluşturarak bu senaryo kapsamında nelerin yapılması gerektiği ve taraflara nasıl davranılması gerektiği üzerine gerekli çalışmalar yapılmaktadır.
Eğitime ilişkin detaylı bilgi için aşağıdaki linkten gerekli bilgiler alınabilir.
İŞ HUKUKUNDA UZMAN ARABULUCULUĞA
İLİŞKİN USUL VE ESASLAR