İş Hukukunda Arabuluculuk
Ülkemizde mahkemeler üzerindeki iş yükünün artması ile bazı konularda tarafların karşılıklı olarak anlaşabilecekleri arabuluculuk sistemi faaliyete geçmiştir. Öncelikli olarak da dava sayısı fazla olan iş davalarında sistemin uygulanması kararlaştırılmıştır. Ayrıca İş Hukukunda Arabuluculuk zorunlu hale getirilmiş olup dava açmadan önce karşılıklı olarak masaya oturulması sağlanmıştır.
İş Hukukunda Araculuculuk Nasıl Uygulanır
Bu uygulama zorunlu olması nedeniyle eğer arabulucuya başvurmadan dava açılırsa dava usulde reddedilmektedir. Bu nedenle de dikkatli olunması gerekmektedir. Öncelikle iş hukukunda uyuşmazlık yaşayan taraflar (bu işveren de olabilir) karşı taraftan talep ettiği hususları belirler. Daha sonra gerek dilekçesini hazırlayarak, gerekse de arabuluculuk merkezlerindeki maktu formları doldurarak başvurusunu yapar. Bu başvurular taraflarca yapılabileceği gibi yetkilendirdikleri bir avukat tarafından da yapılabilir. Daha sonra da kendisine bir iş hukunda uzman arabulucu atanır ve arabulucu taraflara ulaşır.
İş Hukuku Arabuluculuk Başvurusunda Nelere Dikkat Edilmelidir
Yukarıda da belirtildiği gibi öncelikle taleplerin belirlenmesi gereklidir. Kıdem, İhbar, Ücret, AGİ, UBGT, fazla Çalışma gibi vs alacakları yanı sıra işe iade talebi varsa bunlar yazılmalıdır. İş Hukukunda Arabuluculuk görüşmesinde bu kalemler üzerinden görüşme yapılacak olup eğer taraflar kabul ederse toplantı sırasında diğer alacak kalemlerine ilişkin görüşme yapılabilir. Ancak işe iade hususu varsa mutlaka başvuru aşamasında belirtilmesi gereklidir. Aksi halde süre kaybı gibi durumların yaşanması gündeme gelecek ve hak kaybına neden olacaktır.
İş Hukuku Arabuluculuk Toplantısında Nelere Dikkat Edilmelidir.
Başvurunun yapılmasından sonra görevlendirilen arabulucu tarafları arayarak bir toplantı günü belirler ve talebe göre posta yada e-posta yolu ile davet mektubunu gönderir. Belirlenen günde taraflar arabulucu huzurunda görüşme yaparlar. Bu görüşmeye müzakere denilmektedir. Müzakerelerde Arabulucunun taraflara doğrudan müdahalesi olmayacaktır. Yani tutarların belirlenmesinde arabulucu müdahil olmayacaktır. Taraflar kendi serbest iradeleri ile alacak tutarları üzerinde konuşacak, arabulucu ise süreci yönetecektir. Gerekirse yeniden toplantı günü belirlenebilecektir. Toplantı sonunda dikkat edilmesi gereken hususlar anlaşma sağlanırsa tutarların doğru bir şekilde tutanağa geçmesini sağlamak ve ödeme günü ve diğer bilgileri kontrol etmektir. Anlaşma sağlanamaz ise herhangi yapılmadan anlaşmama olarak son tutanak hazırlanacaktır. Dava açılacağı için de bu belgenin ıslak imzalı olarak muhafaza edilmesi önemlidir.